Tujina

Izginotje male Danke: prijeli tri osebe, za informacije zahtevali 25.000 evrov

Banjsko Polje, 28. 03. 2024 06.53 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tretji dan po izginotju Danke Ilić deklice še niso našli. Pristojni so preiskali večji del bližnjega območja in tudi vse hiše v naselju Banjsko Polje, še enkrat so zaslišali oba starša malčice, materi pa so odvzeli tudi mobilni telefon. Pred družinsko hišo, izpred katere je Danka izginila, je prišel tudi bager, ki je prekopal okolico hiše. V BiH so zaradi suma, da so povezani z izginotjem deklice, privedli tri osebe. Za informacije o deklici so na družbenih omrežjih zahtevali 25.000 evrov.

Po sredini prekinitvi iskanja deklice na zahtevnem območju, ki je prepredeno z gozdom, je preiskava zdaj stekla dalje. Kot poroča Telegraf, so v BiH na področju Hadžićev aretirali tri osebe zaradi suma, da so povezane z izginotjem malčice. Kot pišejo srbski mediji, naj bi trojico pridržali, ker so na omrežju TikTok trdili, da imajo podatke o izginotju deklice, za informacije pa so zahtevali 25.000 evrov. Pristojni so izsledili njihove IP naslove in jih privedli. Trojica zdaj trdi, da se je le 'šalila'. Policija je preiskala območje v okolici njihovih domov, a kot so sporočili, deklice niso našli.

Policija je čez dan podrobno zaslišala tudi starša, ker je mama še ne dveletne Danke Ilić noseča, je sicer niso preverili s pomočjo poligrafskega testa, so ji pa zasegli mobilni telefon. Dopoldan so pristojni sporočili, da preiskujejo druge sledi, ki bi jih lahko vodile do pogrešane deklice. 

Zdaj pa se je konvoj, kot poroča Telegraf.rs, usmeril proti domači hiši v Banjskem Polju, izpred katerega naj bi v torek izginila deklica. Poleg policije in gasilcev sta tam dva bagra, ki sta kopala okoli doma družine pogrešane malčice. Policija je okoli hiše dvigovala tudi pokrove jaškov, vendar pa uradnih informacij pristojni še niso podali, dovoz do hiše pa je popolnoma blokiran. Hiša naj bi bila v zelo slabem stanju, obkrožalo pa jo je odlagališče, zato pristojni, da bi olajšali iskanje, čistijo to območje. Tako podirajo drevesa in odvažajo odpadke izpred hiše.  Pred hišo so v popoldanskih urah pripeljali tudi gasilci s sirenami, zakaj pa še ni znano. 

Danka Ilić
Danka Ilić FOTO: MUP Srbije

Reševalec srbske gorske reševalne službe Aleksa Gluščević je sicer dopoldan povedal, da so uro po prijavi dekličinega izginotja v koordinaciji s pripadniki ministrstva za notranje zadeve že bili na terenu in začeli iskalno akcijo. Pregledali so tudi vse hiše v naselju in tudi celotno okolico. "Pregled celotnega naselja so opravili pripadniki ministrstva. Vsaka hiša je bila pregledana, s čimer smo izključili možnost, da bi otrok odšel v katero od njih. Ministrstvo je pregledalo vse, to je del njihove pristojnosti, ne naše. Teren in gozd pa smo podrobno pregledali mi," je dejal.

Malo deklico v Srbiji iščejo že tretji dan. Dveletna punčka je v torek popoldan v primestnem naselju Banjsko Polje pri mestu Bor izginila z dvorišča družinske hiše, poročajo hrvaški mediji. Kot smo že poročali, je bila deklica v času izginotja oblečena v vijoličaste hlače in olivno zeleno jakno.

Mama malčice je povedala, da je deklica izginila, ko je starejšemu sinu dala vodo. Skrbništvo nad sinom so zdaj do zaključka preiskave dodelili starim staršem. Družina sicer pred incidentom ni bila v evidenci centra za socialno delo.

Mami odvzeli mobilni telefon

Policija je sicer starša pogrešane Danke že zaslišala, oba sta tudi danes na policijski postaji v Boru in odgovarjata na vprašanja o pogrešanem otroku. Mami so ob tem zasegli tudi mobilni telefon ter ga v okviru širše preiskave vseh stikov družine pogrešane deklice poslali na nadaljnjo preiskavo.

Kot poroča srbski Blic, bi lahko podatki s telefona prinesli nove podrobnosti oz. osebe, ki bi bile lahko pomembne za preiskavo. To torej ne pomeni, da sta starša osumljena kaznivega dejanja. Preverjajo sicer tudi zasebno življenje in stike vseh družinskih članov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem pa s pomočjo omrežnih stolpov preiskujejo tudi osebe, ki bi bile morda v času izginotja malčice, na tistem območju. Tretji del preiskave pa je povezan s preverjanjem podrobnosti prijave pogrešane Danke.

Kdo je vozil zelenega punta?

V času izginotja deklice so v bližini hiše njene družine opazili moškega v zelenem puntu. Oblasti so sprožile intenzivno iskalno akcijo za voznikom, ki so ga zdaj našli, poroča Telegraf.rs.

Moškega so zaslišali na srbskem ministrstvu za notranje zadeve, kjer so ugotovili, da gre za soseda, ki da sploh ni vedel, da je malčica pogrešana.

Pomoč pri iskanju je sosedi ponudila tudi Hrvaška, natančneje njihova gorska reševalna služba, poroča Telegraf.rs. "Če se Srbija strinja, je več ekip HGSS iz vzhodne Hrvaške pripravljenih, da v Bor odidejo takoj. To vključuje kartografe, ekipe iskalnih psov K9 ter tudi ekipe brezpilotnih sistemov," je za 24sata.hr povedal Marko Rakovac iz hrvaške reševalne službe.

Policisti so preiskavo terena v sredo okoli 17.30 prekinili. "Vsi indici kažejo, da deklice ni na tem območju, velikem okoli 10 kvadratnih kilometrov," so povedali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3